Srbi u Vojvodini

Srbi u Vojvodini: Najbrojnija etnička zajednica i njihova istorija

Srbi čine najveću etničku grupu u Vojvodini, severnoj autonomnoj pokrajini Srbije, sa 68,43% stanovništva prema popisu iz 2022. godine. Imaju bogatu istoriju i kulturu koja se proteže vekovima, a njihovo prisustvo u regionu je značajno uticalo na njegovo političko, versko i kulturno formiranje.

Starosedeoci i doseljenici:

Srpsko stanovništvo Vojvodine se može podeliti na dve glavne grupe: starosedeoci i doseljenici. Starosedeoci potiču iz srednjeg veka i uglavnom govore šumadijsko-vojvođanski dijalekt, dok su doseljenici uglavnom stigli u 20. i 21. veku i govore različite dijalekte, najviše istočnohercegovački.

Verska pripadnost:

Većina Srba u Vojvodini su pravoslavne veroispovesti, ali postoji i značajna protestantska zajednica.

Kulturna povezanost sa susednim državama:

Srbi su tokom istorije naseljavali i delove susednih država, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, a njihova kulturna i istorijska veza sa Srbima u Vojvodini je značajna.

Geografski raspon:

Srbi u Vojvodini naseljavaju ne samo autonomnu pokrajinu Vojvodinu, već i delove Srema i Banata koji su danas u sastavu Beograda, kao i pojedina mesta poput Ostrova kod Požarevca. Ova zajednička teritorija predstavlja prostor na kome su Srbi ostvarili nacionalnu slobodu i ujedinjenje.

Istorijska prekretnica:

Srbi su prisutni na području Vojvodine od srednjeg veka i prošli kroz različite vladavine, uključujući Ugarsku, Osmansko carstvo i Habzburšku monarhiju. Tokom revolucije 1848. godine, formirali su autonomnu Srpsku Vojvodinu, a nakon raspada Austrougarske 1918. ušli su u sastav Kraljevine Srbije, a kasnije Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata su stradali od strane okupatora, ali su nakon rata dobili autonomiju u okviru Vojvodine.

Srbi u Vojvodini danas:

Danas, Srbi u Vojvodini igraju ključnu ulogu u političkom, ekonomskom i kulturnom životu pokrajine. Neguju svoje tradicije i kulture, ali su i otvoreni za nove uticaje i saradnju sa drugim etničkim grupama.

Zaključak:

Srbi u Vojvodini predstavljaju bitan deo regiona i njegove istorije. Njihova bogata kultura i tradicija doprinose jedinstvenom identitetu Vojvodine, a njihova uloga u budućnosti pokrajine je neizostavna.